Voleu participar en la sessió deliberativa del procés participatiu del Pla Territorial Parcial del Penedès sobre els espais oberts? El debat s'estructurarà en tres eixos temàtics: la protecció i regulació dels espais oberts, el Penedès com a regió agroalimentària i, la mitigació i adaptació al canvi climàtic.
Durant els dijous d'octubre i novembre tindran lloc sessions deliberatives en línia per tal de recollir les propostes dels participants, que es sumaran a les ja recollides al portal participa.cat. Les sessions deliberatives estaran organitzades per eixos temàtics i es proposaran unes preguntes per tal de dinamitzar el debat.
Un Pla territorial parcial és un instrument de planejament que abasta l’àmbit d’una vegueria i que fixa les estratègies territorials pel desenvolupament futur de la zona, amb una visió més àmplia que el planejament urbanístic municipal i, en el cas del PTP del Penedès, un horitzó temporal fins l’any 2038. Així, proposa estratègies per a tres sistemes: el dels espais oberts, el dels assentaments urbans i el de les infraestructures de transport i comunicacions.
El Pla territorial del Penedès serà el primer d’una nova generació que prioritza la regeneració urbana, proposa estratègies de adaptació i mitigació al canvi climàtic, incorpora la gestió del paisatge en totes les estratègies i amplia la protecció dels sòls agrícoles.
L’avanç, una base de treball
L’avanç de proposta que se sotmet a debat és un document obert, que no incorpora encara normativa ni propostes tancades. Legalment no és obligatori redactar-lo, però el Departament el concep com una base sobre la qual treballar amb veïns, associacions i sector empresarial, a més dels governs locals. Cal entendre’l, per tant, com un marc propositiu per facilitar el debat ciutadà. De fet, el Pla territorial parcial del Penedès és el segon pel qual es redacta un avanç de proposta, després del Pla territorial metropolità de Barcelona.
Totes les sessions seran telemàtiques i, per seguir-les o participar-hi, caldrà inscriure’s prèviament a través del portal participa.gencat.cat. Tota la documentació de l’avanç del Pla territorial està disponible per a consulta i descàrrega al web del Departament de TES.
El calendari de les sessions participatives és el següent:
Durant les sessions deliberatives es recolliran totes les aportacions que facin en el mateix moment les persones que s’hi hagin registrat, que se sumaran a les que es vagin recollint des del portal participa.gencat.cat. Un cop finalitzades totes les jornades de debat, a principis de 2021 es presentarà el document de retorn, que sintetitzarà les aportacions rebudes durant aquest primer procés participatiu.
Una nova generació de planejament
El Penedès és un àmbit heterogeni, la quarta vegueria més poblada de Catalunya, tot i la seva dimensió reduïda. No obstant, la seva identitat rau, en gran mesura, en una plana reblerta de vinya i amb petits municipis, amb una activitat vitivinícola molt dinàmica. En el marc dels treballs de redacció del PTP, el Departament de TES ha desenvolupat un treball de caracterització dels sòls agrícoles segons el seu valor per aquesta activitat econòmica. El protocol s’ha elaborat amb la Fundació Món Rural, la Fundació Agroterritori, el Departament d’Agricultura i Unió de Pagesos.
Aquest protocol permetrà conèixer quins són els sòls amb més valor agrícola del Penedès i ampliar la seva protecció. Serà el primer cop que es protegiran de forma objectiva els sòls agrícoles, algun del quals amb un rang assimilable al dels sòls amb protecció especial pels seus valors naturals.
Igualment, el Pla inclou el factor paisatge en tota la presa de decisions. Així, en l’anàlisi dels assentaments, els espais oberts i les infraestructures presents i futures es té en compte el paisatge com a actiu cultural, identitari i econòmic a potenciar.