Malbaratament de l'aigua

Divendres, 20 de juliol de 2018
L’aigua és un bé escàs durant tot l’any. No n’hem de fer un ús irracional i innecessari.

Hem de procurar fer-ne un ús racional i sobretot evitar malbaratar-la. Això no és gaire difícil, amb petites accions del nostre dia a dia i canviant una mica els nostres hàbits, podem aconseguir-ho. A continuació us deixem algunes mesures que podem prendre per estalviar aigua i consells per evitar-ne el seu mal ús.

EL LAVABO

El lavabo no és una paperera
Moltes vegades fem servir el WC com a paperera: hi llancem papers, cabells o altres coses que s’haurien de llançar a la paperera normal. Aquest és un gran error ja que cada vegada que fem una descàrrega de cisterna, gastem de forma absurda entre 9 i 12 litres d’aigua.

La cisterna del WC

Existeixen alguns sistemes que ajusten la descàrrega de la cisterna del lavabo a la quantitat d’aigua necessària. Controlar aquest volum de consum pot significar un estalvi de fins al 60%.

LES AIXETES

Per què tenim les aixetes obertes quan no les utilitzem?
No necessitem que mentre ens rentem les dents, mentre les estem raspallant l’aigua de l’aixeta estigui rajant. Passa exactament el mateix quan ens rentem les mans, ens dutxem o afaitem. Sabíeu que rentar-nos les dents pot significar un consum de 12 litres d’aigua? I netejar-nos les mans, de 18 litres? Aquest és un acte que moltes vegades fem sense pensar, de manera totalment involuntària, però que realment comporta un gran consum d’aigua que ens podem evitar. I del qual, n’hem de prendre consciència.

Manteniment d’aixetes
Una aixeta que goteja pot arribar a perdre fins a 1.000 litres d’aigua al mes! Moltes vegades no donem importància a una aixeta que gotegi o si al vàter hi regalima un filet d’aigua. Fent petites reparacions, podem arribar a estalviar molts litres d’aigua.

Instal·lar economitzadors a les aixetes
Aixetes de baix consum, limitadors de cabal, airejadors … Són petits elements molt barats i fàcils de col·locar que ens poden permetre estalviar entre un 40 i 60% de l’aigua que utilitzem sense adonar-nos de la diferència.

BANY / DUTXA

Dutxa en comptes de bany
Entre 200 i 300 litres d’aigua es necessiten per fer-nos un bany. Segur que coneixent aquestes dades no ens quedem indiferents. Dutxar-nos enlloc de banyar-nos pot representar tan sols un 20% d’aquest consum.

A LA CUINA

Si tenim rentavaixelles…
Tot i que ens pot sorprendre, un bon ús del rentavaixelles pot significar la meitat de consum d’aigua que rentant a mà. Per fer-ho correctament, hem posar en marxa el rentavaixelles amb la càrrega màxima. D’aquesta manera estalviarem aigua i energia.

Però si rentem els plats a mà…
No deixis córrer l’aigua mentre estàs ensabonant els plats: omple la pica amb aigua i sabó i ensabona tot el que hagis de rentar a la vegada (amb l’aixeta tancada). Després, esbandeix tot de forma seguida. Seguint aquests passos tan senzills, podem reduir a la meitat el consum d’aigua.

NETEJA

Rentem bé la roba

Si cada vegada que posem una rentadora, ho fem amb la càrrega completa, estalviarem aigua ja que es fan servir entre 60 i 90 litres d’aigua en cada rentat. En aquest cas, passa igual que amb el rentavaixelles i no només estalviarem aigua, sinó també energia.

El cotxe ben net
Podem arribar a gastar fins a 400 litres d’aigua rentant el cotxe a casa amb una mànega. Per això és recomanable, pensant en el consum d’aigua, és molt millor portar-lo a un túnel de rentat. Si volem fer-ho a casa, el més recomanable és fer-ho amb una galleda i una esponja.

LES PLANTES
- És millor regar-les a primera hora del matí o al vespre: evitarem l’evaporació per l’acció del sol.
- Podem regal les plantes amb l’aigua que rentem la fruita o la verdura, però també amb l'aigua de bullir la verdura o els ous.
- Si tenim plantes autòctones, acostumades al nostre clima (farigola, romaní, espígol, alfàbrega...), ens duraran més si fa molta calor i consumiran deu vegades menys aigua que les flors de temporada.

Darrera actualització: 23.04.2019 | 10:34