Just quan acaben el període d’adaptació, parlem amb la Mireia Romagosa, directora de la llar d’infants “Els Gotims”. Durant aquest període, que acaba avui, els grups de cada classe s’han partit en dos torns.
El Departament de Salut i Ensenyament ha donat unes directrius que cada llar ha adaptat a la seva situació. En el cas de la llar municipal de Castellví de la Marca, algunes de les mesures preses han estat les següents:
DESINFECCIÓ CONSTANT. El tema de la desinfecció està molt present a la llar d’infants. Al matí les dones de la neteja fan la desinfecció de les aules i del passadís i durant el dia, les mestres mateixes desinfecten les joguines i les taules. Ara durant el període d’adaptació, ho han de tot fer dos cops al dia: “Quan acaben els nens del primer torn, agafem totes les joguines que han fet servir i les desinfectem totes amb aigua i sabó o les apartem, les posem a rentar i en posem unes altres. Amb les taules també fem el mateix”.
NINGÚ POT ENTRAR A LA LLAR. Una de les recomanacions del Departament va ser que no entrés ningú a la llar a excepció de les educadores per temes d’higiene i desinfecció. Encara que mai s’havia realitzat així, s’ha hagut d’optar a què els pares i mares no entrin amb les nenes i nens a les aules. La Mireia ens comenta que “és el primer cop que fem una adaptació així i al principi costa una mica. Les mares i pares abans entraven a classe una estona perquè el canvi fos més fàcil però ara tot és diferent”. Tot i això, es mostren contentes perquè està anant molt bé, els nens i nenes estan sent molt receptius i s’estan adaptant amb facilitat.
ENTRADES I SORTIDES DIFERENTS. Aprofitant l’edifici, s’han dividit les entrades i sortides per dues portes diferents, una per P1 i l’altra per P2, per tal que els nens i nenes no es creuin ni es trobin en cap moment. Els menuts de P2 entren pel carrer Josep Rius i els de P1 pel carrer de l’Esport. A més a més, els cotxets també els deixen cadascú a la seva entrada.
CONTROL DE FEBRE I RENTAT DE MANS. Només entrar a la llar es pren la temperatura a totes les nenes i nens per veure si tenen febre. Un cop a l’aula es renten les mans amb aigua i sabó. Aquesta última acció es repeteix constantment durant el dia: abans i després d’esmorzar, abans i després del pati, abans i després de canviar-los, abans de marxar cap a casa… La Mireia explica que “abans ja hi havia molt de control i ens rentàvem les mans constantment però ara és com que hi pares encara més atenció. Per exemple, a la que veus que algun nen es posa alguna joguina a la boca, l’apartes per rentar i perquè cap altre nen hi jugui”.
TOTHOM ES CANVIA LES SABATES. Una de les recomanacions del Departament era canviar les sabates. Quan arriben al matí, just a l’entrada, deixen les sabates que porten posades de casa i les canvien per unes altres que només les fan servir per estar a la llar. Els divendres, cada nena i nen, les pren cap a casa per desinfectar-les.
CANVI DE ROBA DE LES EDUCADORES. “Nosaltres també ens canviem, la roba que portem a fora no és la mateixa que portem aquí dins”. Com diu la Mireia, els més menuts no són els únics que es canvien en entrar a la llar. Les educadores, cada matí quan arriben, ens canviem de roba i es vesteixen amb una roba que només fan servir per estar a la llar.
GRUPS BOMBOLLA. Un cop dins la llar, els nens i nenes estan en grups bombolla. Les aules són grans i hi ha espai de sobres. Ens explica que al ser un grup bombolla els nens només es relacionen entre ells i les mestres, les quals sempre porten mascareta. L’únic moment en què comparteixen espai és a l’hora del pati, que el tenen separat amb una tanca perquè no s’ajuntin entre ells.
I els nens, com ho porten? Es fan estrany de la mascareta? Tot i que estan acostumats a veure a les mares, pares i familiars amb mascareta, ens diu que les miren bastant. Al tractar amb nens i nenes petits, la mascareta té un punt negatiu: perds l’expressió. Aquest “problema” aviat tindrà solució: “Hem demanat unes mascaretes que són com una pantalla transparent que ens han d’arribar i aleshores ja anirà encara tot millor”.
Com que la situació canvia constantment, no poden preveure com anirà tot plegat. També en aquest sentit estan realitzant cursos i formacions del Departament de Salut i Ensenyament sobre prevenció de la Covid-19. Caldrà esperar per veure cap on evoluciona tot plegat.