Avui ens hem trobat amb la Nati Montserrat, la Maria Rosa Pi i la Dolors Salinas. Totes tres han estat des dels seus inicis a la coral “Amics del Cant”, una de les entitats més antigues del nostre municipi. Volem conèixer una mica més de la història de la coral i dels seus 50 anys d’història abans del concert que oferiran aquest diumenge a la Societat Cultural de la Múnia.
La coral va néixer el 9 de maig de 1969 a través del mossèn Andreu Mestres. Ell va veure que hi havia una inquietud musical al poble i es va preocupar perquè això tirés endavant. En aquells moments ja hi havia el cor de l'església i per la Festa Major es cantava. El mossèn va anar a buscar al Manel Cervera i Fita, que va ser el nostre primer director durant tres setmanes. El Manel Cervera ja va venir pensant en qui ens podria portar de director i ens va portar al Josep Anton Cases, que en aquells moments dirigia l'Espinguet i ens va dirigir durant 18 anys.
Oi tant! Al començament érem molta colla, gairebé sempre érem una cinquantena. Tot i això, de mica en mica es va anar aclarint. La gent anava venint però n'hi havia que plegaven al cap de tres mesos, al cap de sis, al cap de dos anys, però vam ser entre 45 i 50 durant molts anys. És una activitat que comporta compromís i hi havia gent que a vegades no estava tan compromesa. I molta joventut, érem tots molt joves.
La coral va ser l'esclat del poble, ja que no hi havia res més. Pel jovent era un punt d'escape, de reunir-nos, de sortir, d'anar d'excursions, de colònies... Vam començar sent molt joves i encara ara continuem aquí. Al cap d'un any de néixer la coral, entre nosaltres tres i el Joan Alàs, vam crear la coral infantil "El Petit Vailet".
N'hi ha molts, cinquanta anys donen per molt! Per exemple hi ha hagut obres que ens han fet molta il·lusió i que ens han portat molta feina com el musical "El fantasma de l'òpera" (1998), pel 25è aniversari vam fer la "Glòria" de Vivaldi (1994), el Carmina Burana (2013), el "Credo" també de Vivaldi va ser especial perquè va ser la primera obra important que vam fer (1985). Aquesta última la vam fer juntament amb la coral de Capellades, ja que quan fèiem obres importants convidàvem a un director de fora i ho fèiem conjuntament amb altres corals. I cantar al Palau de la Música Catalana també va ser molt bonic (1984).
De viatges també n'hem fet molts. Sempre buscàvem un concert allà on anàvem per cantar. El primer va ser a Mallorca, també vam anar a Suïssa que va ser un viatge de somni i a la Bretanya Francesa... Ara no en fem tants perquè ja som més grans i som poca gent. Abans si fallava algú s'hi podia anar igualment, ara no.
Per aquest aniversari ens vam plantejar de fer alguna cosa una mica diferent, nosaltres volíem fer una obra que no fos religiosa. Però els directors són els que manen i tenen l'última paraula, així que un equip ens vam reunir amb la Isabel Pla, que és la directora i és bàsicament la que havia d'escollir, per proposar-li. A ella li va agradar la idea i hi va estar d'acord de seguida.
Un cop vam tenir l'obra, el problema era que no teníem gent. Nosaltres ara som pocs, uns 17, i per poder fer una obra així necessitàvem ajuda i reforços. Vam anar preguntant a la gent si ens volia ajudar, gent que són excantaires de la coral "Amics del Cant" o del "Petit Vailet" i n'hi ha que no són excantaires de cap coral del municipi però que estan vinculats amb el món coral.
La Isabel sabia que a Vilanova hi havia una banda que estava preparant alguna cosa dels Miserables però en format de teatre a més a més de cantat, diferent del que fem nosaltres aquí. Va pensar que seria una bona idea poder unir les dues parts, aprofitant que hi havia una banda que feia això. Ella va trobar aquesta harmonització amb la lletra adaptada al català i vam fer-la. Va anar tot rodat: nosaltres volíem fer un musical i va sorgir aquesta idea amb la banda.
Un cop l'hem començat a treballar, ens hem adonat que és una obra que està molt ben triada per l'època en què estem. És una obra actual, i més aquí. Si mires la vida del Jean Valjean, el tanquen a la presó per no haver fet res, aquí sabem el que és això. Després el persegueixen tota la vida perquè hi ha una persona que és el comissari Javert que es pren la justícia pel seu compte, que també sabem el que és això... té molts paral·lelismes. La banda, la temàtica... tot va sortir rodat.
Vam començar a assajar les cançons d'aquest concert al mes de gener. Ara ja ho tenim tot a punt per a aquest diumenge 16 de juny a les 19:00h a la Societat Cultural La Munienca oferir la nostra millor versió d'aquesta suite per a cor i banda dels Miserables. També aprofitem per comentar que podeu comprar entrades anticipades a la carnisseria Coll, al Cronos o a l'Ajuntament de Castellví de la Marca.