El Servei d'Ensenyament del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, en col·laboració amb Eduxarxa, ha posat en marxa el I Cicle de Xerrades d'Educació. Des de l'Ajuntament de Castellví de la Marca us convidem a famílies, docents i professionals de l’Educació a reflexionar plegats sobre alguns dels principals reptes educatius que tenim com a societat.
Durant el curs 2020-2021, en el context de la crisi sanitària provocada per la covid-19, el format de les xerrades serà telemàtic. Les persones prèviament inscrites a cada xerrada rebran un enllaç Zoom per correu electrònic i un recordatori de la xerrada. La inscripció és gratuïta i oberta a tothom.
CALENDARI DE XERRADES
1. Qüestions d'amor i sexe: com educar en el consentiment i la sexualitat positiva? Com podem educar els nostres fills i filles perquè tinguin unes vivències sexo-afectives respectuoses? Quines eines ens poden ajudar a prevenir, detectar i abordar relacions abusives? Com podem acompanyar-los en la seva sexualitat? En aquesta sessió, intentarem respondre aquestes i altres preguntes, i també facilitar eines perquè famílies, educadors i educadores puguin acompanyar els i les joves en l’establiment de relacions segures i positives.
2. Els espais també eduquen: el nostre pati és un espai d'inclusió o de discriminació? Els patis de les escoles i els instituts poden ser espais de lleure i aprenentatge per a tothom, o bé construir o fomentar relacions desiguals i jeràrquiques. Com ha de ser un pati, des del punt de vista del disseny i l'arquitectura, per facilitar l'equitat de gènere i la sostenibilitat ambiental i social? Com podem repensar els nostres espais perquè siguin inclusius amb totes les diversitats?
3. Ciberassetjament i menors: com podem prevenir, detectar i abordar l’assetjament a la xarxa? Amb quines situacions d'assetjament es poden trobar els menors a la xarxa? Com es produeixen i com les podem evitar? Una sessió per conèixer els principals riscos derivats de l'ús d'Internet i les xarxes socials, en què donarem eines per prevenir i abordar el ciberassetjament i per promoure un ús segur de la xarxa per part dels infants i adolescents.
4. Educar des del treball en xarxa: com teixir aliances educatives en el nostre territori? L’aprenentatge és un procés global que té lloc de manera continuada en el temps i els espais, molt més enllà de les fronteres de l’escola. Connectar els entorns i els agents educatius del territori i adquirir una mirada 360 de l’educació ens pot ajudar a multiplicar les oportunitats educatives de les persones i l’equitat social. Com podem eixamplar els límits de l’escola? Com es construeix un ecosistema educatiu comunitari? Quines aliances podem establir entre els diferents agents del territori per teixir una oferta educativa més completa i equitativa? Tanquem el I Cicle de xerrades pedagògiques convidant tots els agents educatius del territori a reflexionar plegats sobre aquestes qüestions i analitzar experiències d’èxit i casos inspiradors d’altres territoris i municipis de Catalunya.