"Crec en el lleure i en el seu paper transformador en la societat"

Dilluns, 6 d’agost de 2018
  • Ets una cara nova al Casal del nostre municipi, parla’ns una mica de tu i la teva experiència perquè et coneguem una mica més.

Sóc de Vilafranca del Penedès, tinc 25 anys, estic estudiant una Enginyeria d’Organització Industrial. Crec en el lleure i el seu paper transformador i per això porto 20 anys al lleure: primer com a nen a l’esplai del meu poble, l’Ordal, i després vaig estar 7 anys com a monitor i com a responsable. Un cop vaig acabar la meva etapa, a l’estiu de fa dos anys em van trucar del GEP de Vilafranca per anar a fer de director als campaments de Joves I, i no vaig dubtar en dir que sí, i l’any següent vaig quedar-m’hi.

Pel que fa als casals d’estiu, he estat a diversos pobles fent de monitor/director, Sant Martí Sarroca, el Pla del Penedès, Torrelles de Foix i ara aquest any a la Múnia. Tots aquests canvis han estat per necessitats i canvis a la meva vida.

  • Quants grups i nens han participat en el casal d’enguany?

Aquest any han participat 125 nens i 14 monitors que han estat repartits en petits (p3, p4 i p5), mitjans (1er, 2on i 3er), grans (4rt, 5è i 6è) i joves (ESO i BATX).

  • El Casal ha girat al voltant d’alguna temàtica en concret? Per algun motiu en especial?

Sí, la temàtica d’aquest any ha estat el Circ, tot i que les activitats no només han estat del circ. El que pretenem és que a través d’un eix d’animació es potenciï l’educació en el lleure i els valors.

Amb l’equip de monitors va ser el primer que vam decidir, vam triar-lo perquè feia molts anys que no el feien i quan es va fer un llistat d’eixos, ens va fer molta il·lusió i ens va motivar molt treballar sobre aquest tema. Té molt suc i ben treballat és molt potent i es poden fer activitats molt divertides.

  • Aquest any s’ha tornat a repetir el servei d’acollida? Ha agradat?

L’acollida ha funcionat molt bé perquè és una manera de facilitar la logística a les famílies i en aquest cas poden venir de manera esporàdica, així si algú tenia algun imprevist d’última hora, sempre podia portar el nen/a.

Creiem que és un servei que ha agradat, almenys el feedback amb els pares/mares ha estat bo.

  • També s’ha ofert com a novetat el servei de menjador, com funcionava?

La veritat és que és un servei que també ha funcionat molt bé. Els nens/es es portaven el dinar amb carmanyola i nosaltres els hi escalfàvem i els posàvem a dinar. I, si tenien temps, també jugaven.


  • Quin tipus d’activitats i sortides heu fet?

Durant les cinc setmanes de Casal, s’han fet activitats diverses que tocaven  moltes temàtiques: gimcanes, jocs varis, jocs d’aigua, activitats de reflexió, manualitats... El que buscàvem era que els nens/es toquessin totes les temàtiques i amb l’objectiu d’educar a través del joc.

Pel que fa a les sortides el que hem fet és buscar-les de manera adient per cada grup, amb petits i mitjans hem anat al CRARC i amb els grans i joves a l’Aqualeon.

  • També heu anat de colònies, oi? 

Sí, vam anar a Canyelles, a la Casa de Colònies el Pinar. Vam marxar 72, i allà vam realitzar activitats i moltes sorpreses i ens ho vam passar súper bé.

  •  Costa molt d’organitzar un casal? Quant de temps hi heu estat treballant?

No és complicat organitzar un casal, el que és complicat és coordinar-ho tot i que no s’escapi res, ja que érem molts monitors distribuïts en 4 grups i cada grup tenia les seves necessitats. La meva feina era la de coordinar-ho tot perquè no fallés res i la d’avançar-nos als problemes per a què no succeïssin.

Vam començar a treballar per Setmana Santa, ens reuníem un cop cada setmana i, a mesura que quedava menys per començar vam augmentar la freqüència de reunions, i alhora cada grup preparava les activitats que anaven a fer. Però un cop comença, és quan ve la feina de veritat, per a gestionar-ho el que hem fet és a part dels espais de valoració amb els monitors de cada dia, cada divendres ens reuníem al migdia per valorar la setmana i acabar de perfilar la setmana següent.

  • Tots els nens que han participat en el Casal són del municipi o també n’hi ha de fora?

La gran majoria de nens/es eren del municipi, i també han vingut de diversos llocs dels pobles del voltant (Vilafranca, Monjos i Sant Jaume dels Domenys entre d’altres...).

  • Quin creus que és el vostre paper amb aquests nens i nenes? 

El que hem de tenir present és que el que no hem d’entendre és que els nens vénen a fer un servei de canguratge, sinó que el que fem és educar amb valors des del joc i el quotidià.

En els temps que vivim necessitem creure i veure que hi ha persones que creuen en l'educació en el lleure, ens hem de creure el gran paper que tenim a la societat, l'educació no formal, en arribar als problemes dels nens/es que molts cops els pares/mares o familiars no arriben. Poder conèixer als infants i per a mi i molt important, tenir present que per a ells som uns grans referents en les seves vides. Jo tinc persones que m'han marcat molt a la vida, i unes són els monitors que he tingut a l'esplai  i als casals, no tots, però n'hi ha que molt i molt.

Tenim una gran responsabilitat i això ho hem d'assumir. Tots els pares i mares que ens deixen el seu bé més preuat (els fills/s) a nosaltres, perquè els ensenyem, els fem gaudir i els ajudem a créixer i a ser persones. 

Darrera actualització: 23.04.2019 | 10:34