Inici > 

Llocs d'interès

Capella de la Verge del Vinyet

A Cal Noia. Possiblement datada de mitjan segle XI, però esmentada per primera vegada l'any 1352.


El Castellot

Conjunt comprès per les restes de la torre altmedieval i la capella de Sant Miquel, amdues datades del segle X, i el sector de la plana del municipi en el marc de la depressió penedesenca.

Projecte de Restauració de El Castellot

Torre de Can Pascol 

Aquesta singular torre de defensa es troba al cim d’un penyal de 380 metres d’alçada al nord del municipi, quasi al límit amb el terme del Montmell i molt proper al turó del Castellot, vigilant el pas natural per la riera de Marmellar, al sector dret de les seves aigües.

Al costat hi ha les ruïnes de les que foren masies de cal Porroig i can Pascol de la qual agafa el nom. Tant les ruïnes com el terreny que les envolta, formen part de la hisenda de can Noia. Sembla que tant la torre com la sala annexa van ser habitades fins ben entrat el segle XVIII, després el lloc va quedar despoblat una temporada llarga, fins que, a mitjans del segle XIX, s’hi van fer dues petites estances que van ser habitades per masovers que conreaven la terra de l’entorn fins a la davallada produïda per la fil·loxera, a final del segle XIX, en què tot va quedar completament abandonat de nou.

Des del seu inici va ser un annex de la fortificació mare de Castellví, dalt del turó del Castellot, emprat per protegir els repobladors de l’entorn de possibles ràtzies sarraïnes, com les altres torres existents al terme municipal. La seva utilitat degué desaparèixer al passar el perill musulmà al primer terç del segle XI, i llavors va ser utilitzada com a estança camperola durant moltes centúries. És una fortificació que malgrat l’abandó i la provada antigor encara es conserva en relatiu bon estat, tot i els desperfectes soferts pel pas dels anys i l’ensulsiada de l’hivern de 1997. Cal datar-la a la mateixa època que la del Castellot, és a dir, finals de segle X o inici de l’XI.

És una torre molt curiosa pel fet de no tenir la base ni rodona ni quadrada, sinó completament rectangular, amb les arestes tan arrodonides que a cop d’ull sembla una obra cilíndrica. 

Data i hora de la darrera actualitzaciò
10:30  |  18-07-17
  • Recomana el contingut