El Castellot
Dalt d’un turó a una alçada de 468 metres, al nord-oest del terme municipal, al peu d’un impressionant penya-segat sobre la riera de Marmellar, que feia de defensa natural, es troben les ruïnes més conegudes del municipi i unes de les més simbòliques del Penedès. Es tracta de les restes de l’antic castell alt medieval a l’extrem de la Marca del Penedès.
El seu passat va estretament lligat a la història del nostre municipi. Aquesta fortalesa va tenir com a missió principal servir de guaita i defensa del territori en cas de perill, en l’alta edat medieval i era el lloc de comandament del rosari defensiu existent a la zona extrema de la Marca o frontera amb les terres sota control sarraí. Mai va ser utilitzat com a residència permanent ni va tenir l’estructura d’un castell pròpiament dit, sinó que es tracta d’una simple torre de defensa, amb una petita construcció adossada i al seu costat la primitiva capella de Sant Miquel. Un cop passat el perill, ben aviat va ser abandonat, fet que en va produir la decadència en una època ja molt llunyana, tot i tenir la capella al seu costat, que tan sols era visitada en diades assenyalades.
La torre és de planta circular amb un diàmetre extern a la base d’uns 5,50 metres i uns 2,20 a l’interior. La seva alçada actual és d’uns 10 metres. A uns 5 metres de terra hi ha un replà intern, el qual s’observa uns 2,5 metres més amunt, que sembla correspondre als pisos que la formaven.
Cal datar el conjunt defensiu de final de segle X inici de l’XI, amb lleugeres modificacions al segle XIII, abans de quedar posteriorment poc utilitzat, llevat per guardar estris de la capella i lloc d’aixopluc temporer de pastors, rodamóns i malfactors.
S’han dut a terme algunes prospeccions arqueològiques i tot just acaba de finalitzar la 2a fase de restauració.
La primera fase va tenir lloc l'any 2018 amb el projecte de restauració de la torre. En aquesta primera fase les obres es van centrar en la torre de guaita amb l’objectiu de recuperar el seu aspecte original, tot guanyant alçada i habilitant una escala interior per fer-la accessible per a tothom i des d’on es poden veure una de les millors vistes panoràmiques del Penedès.
La segona fase ha finalitzat al març del 2021 i s'ha centrat en aprofundir en l’estudi i excavació arqueològica de tota la zona de l’entorn del Castellot per definir els elements estructurals claus del jaciment, com els habitacles i el traçat de la muralla. Es té previst que properament tingui lloc la 3a fase de restauració.